Odar
21. srpna 2013 • 8:32

Najvacsi problem - kable :-D

Maf
20. srpna 2013 • 22:45

Z tvrzeni: "Každý ostřílený hifista ví, že různé signálové a reproduktorové kabely mají vliv na zvuk hifi systému, avšak totéž je pravda i o digitálních kabelech.", vyplyva ze kvalita digitalnich kabelu ma vliv na zvuk. A to neni pravda. Otazkou je proc tuto nepravdu nekdo napsal? Neevokuje toto tvrzeni v lidech, ze kdyz utrati vice penez za digitalni kabely tak budou mit lepsi zvuk? Kdo ma prospech z teto lzi? Neni to nahodou vyrobce? Jak EISA vybira to nejlepsi? Kolik musim zaplatit EISA aby muj vyrobek vyhral?

Radim
10. září 2013 • 20:56

No, zdá se, že celou tuhle diskuzi možná rozpoutal jen blbý překlad. Naši republiku zastupuje v EISA Stereo a Video a v jeho textu vyhlášení výrobků roku, předpokládám tedy, že nejoficiálnějším z u nás dostupných, nic takového není (viz Stereo a Video 9/2012, str. 27). Praví se tam pouze "Každý ostřílený hifista ví, že kvalitu zvuku ovlivňují i použité signálové a reroduktorové kabely. Neudivuje proto, že se zvýšený zájem o USB DAC převodníky promítá také do většího zájmu o speciální USB kabely..." atd.
Takže jen bouře ve sklenici vody?

_tD
20. srpna 2013 • 16:44

Digitalni neznamena bezchybny, jde jen o jinou formu prenosu signalu, který trpi jinimy vadami, ale v zadnem pripade to není tak, ze by netrpel zadnymi.
Zijeme v analogovem vesmiru, digitalni prenos je pouze teorie, nepřenášíme tedy digitalni signal = obdélníky, ale umyslne deformovany analogovy signal = hrbate sinusovky.
Kvalita kabelu, jeho parazitni kapacity a indukcnosti, omezuji prenosove pasmo, s tim dochazi k deformaci signalu, například snizeni strmosti nabezne hrany impulzu, nebo v jinem pripade jiz zminene intenzity signalu, každý kdo kdy meril hradla vi, ze při pomale zmene napeti, bud nereaguji vůbec, nebo zcela nahodne, můžete se z 0V dostat na 1V, aniz by se hradlo překlopilo z logickego stavu 0 na 1, pokud menite napeti dost pomalu, stejnetak při snizovani napeti neprepne na 0, pripadne při opakovanem pripojeni stredniho napeti, indikuje pokazde jinou hodnotu, jednou se hradlo neotevre, a podruhe ano, a razem uz není 0 nulou a 1 jednickou, a chyba udajne kvalitativne neotřesitelného digitalniho signalu je na svete.
Stejnetak parazitni kapacity a indukcnosti kabelu zpusobuji fazovy posuv signalu, v zavislosti na delce impulzu, cimz zpusobuji Jitter, digitalni signal reguluje objem energie z hlediska casu, delší impuls = vetsi energie, narozdil od analogového který reguluje energii z hlediska jeji intenzity, deformace delky impulzu tedy ovlivnuje objem energie, a tedy zkresluje signal.
Takze ano, i na kvalite digitálního kabelu zalezi.
A zlacene jsou všechny usb kabely, staci se podivat Dovnitř konektoru, ne jen na vnejsi spolecnou zem/stineni, je to videt i na obrazcich - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/b/bb/Type_A_... ... - http://pctuning.tyden.cz/ilustrace3/cerny/HyperXMa... ... -
Ostatne je to u tak vysokych frekvencích nutne, a to take dále prokazuje ze na kvalite prenosu zalezi, i když jde o digitální signal, kdyby byl prenos stejne dobry i bez zlaceni, nikdo by ho nepouzival.

jeff
20. srpna 2013 • 18:21

Jen pripomenu, nebavime se tu o kvalite umyslne zakrivene synusovce reprezentujici 1 a 0. Ale o tom ze levny kabel za 100kc splnujici normu prenese stejna digitalni data, jako nesmyslne predrazeny kabel za nekolik tisic, ktery splnuje stejne normy.

Radon
20. srpna 2013 • 23:11

no nikdo soudný snad nezpochybňuje degradaci signálu, ale otázka je co se stane když se z v 5.000.000 jedniček a nul jedna mrška poškodí tak, že ji systém vyhodnotí špatně. Že by se v takovém přenášeném textu Bible na stránce 666 objevilo jiné písmenko? :-) To těžko, na konci každé stránky se totiž bezpečnostní číslo, které tvoří "součet abecedního pořadí jednotlivých písmen dané stránky" ... a proto najednou počítač vidí, že na té stránce je někde chyba. Tak si ji zkusí načíst celou znovu. Problém je vyřešen.

igi
1. září 2013 • 23:57

Tvoj prispevok a keci o jitteru su dokonalym prikladom toho kde vsetci "hifisti" stracaju predstavu o tom ako USB (seriove) rozhranie funguje co sa po nom prenasa.
Doporucujem zacat premysou: "USB sa nerovna SPDIF"

_tD
2. září 2013 • 5:46

Vyse popsane chyby z principu postihuji veškerou digitalni techniku.

igi
2. září 2013 • 21:54

To nie su chyby ale ocakavana degradacia signalu, s ktorou seriove rozhranie pocita a na "kvalitu" prenasanych dat nema vplyv pokym nedojde k preruseniu dlhsiemu ako kapacita vsetkych buffrov. 5 milion bitov bude uplne rovnakych ci uz bude prenesenych 1$ usb kablom z DX.com alebo 1000$ "snake-oil" kablom od Kimber Kable. Vsetky 'chyby' ktore si popisoval bude znamenat len tolko, za kapacita serioveho prenosu bude naplnena na 30% pri drahom kabli a pri lacnom na 31% (hruby odhad - zalezi na bitrate samozrejme)

AudioDoktor
20. srpna 2013 • 9:32

Ludia, dolezite je, aby ten kabel nebol uplne smejdsky a aby splnal minimalne normy predpisane USB konzorciom. To, ci pouzivas robustny, kvalitny USB kabel s pozlatenymi koncovkami, ktory podla hrubky toho kabla nieco vydrzi a stoji cca 100,- Kc alebo pouzivas snake-oil USB kabel s karbonovym potahom za tisice, ti zvuk nevylepsi. Radsej peniaze davajte do niecoho ineho. Suhlasim s tym, ze smejdsky USB kabel za 10,- Kc moze odist z dovodu, ze sa tam bud ulomia kontakty na koncovkach alebo sa zlomi niekde v strede...Tiez som si presiel snake-oil vecami a kupoval drahe veci, nez som zistil, ze je to proste iba obchod a duch konzumizmu, vid.:http://www.matrixhifi.com/ENG_contenedor_ppec.htm...

maf
19. srpna 2013 • 22:22

Kvalita USB kabelu ma vliv na prenasena data? Moc zajimave...

tim kutil taylor
19. srpna 2013 • 23:02

Evidentne jste nepochopil HiFi: kvalita USB kabelu ma vliv na _kvalitu_ prenasenych dat B-]

Tap
19. srpna 2013 • 23:47

Evidentně jste to nepochopil vy, digitální signál buď jde, nebo nejde. Nic mezi tím.

miro
20. srpna 2013 • 7:31

určite nič medzi tým? a čo ak má vďaka rušeniu, nekvalitnému spoju či inej okolnosti signál úroveň niekde uprostred medzi digitálnou nulou a jednotkou, ako ho vyhodnotí prevodník? predsa každý signál sa prenáša analógovo, aj digitálny pulz je len zloženina analógových vĺn.

Q
20. srpna 2013 • 8:47

Nemas pravdu. Uz dost davno tu bol clanok, kde niekto porovnaval kable na digitalny prenos. Od tych najdrahsich s pozlatenymi koncovkami, az po tie najlacnejsie. Vysledok? V kvalite prenosu nebol ziadny rozdiel. A uz vobec nenastala situacia, ze uroven signalu bola "niekde medzi I a 0" Nesnaz sa obkecat hlupost co si vyprodukoval na zaciatku dakymi teoretickymi omackami. Staci uznat ze si sa sekol a zivot ide dalej. :-D (hladat teoreticke ospravedlnenia, ktore realne nastanu v 1:10M pripadoch je uz naozaj velmi detinske trvanie na vlastnej "pravde")

Reakce pod tímto příspěvkem se už neodsazují.
Radon
20. srpna 2013 • 22:58

vy jste určitě ještě neviděli pokřivenou digitální jedničku, kdyby to šlo tak bych vám ji tady nakreslil :-)
Ale vážně, každý datový přenos dnes používá korekci chyb. Ta stačí na drobné chyby a dokáže dopočítat 100% původní signál (něco jako kdybyste posílali pro jistotu data 3x a pak je ručně porovnali). Když je chyb více, mohou nastat dva případy:
a) řídící obvod vypíše fucking hlášku a z dat neuvidíme ani bit
b) pokud je výstupem analogový signál typu obrázek nebo zvuk, nahradí scházející pixel/zvukový impulz sousedním (oko ani ucho drobné výpadky nepozná). Horší když jich je více.
Varianta b) se využívala hojně v počátcích CD, sám jsem měl první "český" CD player a s kamarádem jsme přelepovali CDčko černou páskou a zkoušeli, při jaké šířce ještě neuslyšíme výpadek :-) Jenže to byl pravěk. Přišly datové CDčka a tam už takové výpadky nebyly průchozí, programy by se nenainstalovaly. Ano i dnes můžete nekvalitně grabnout hudební CDčko, špatný výlisek, seřízení laseru, to vše je možné, ale datový kabel? Ty současné USB kabely přenášejí spolehlivě terabajtové bloky dat, z degradace zvuku bych je fakt nepodezříval :-)

miro
20. srpna 2013 • 23:43

počúvaj ty trtko, daj sem odkaz na ten tvoj článok - nereagoval si na nič, čo som napísal a dosť pochybujem, že priebeh prenášaného signálu sledovali osciloskopom bit po bite. no a nabudúce si radšej odpusť tie trápne pubertálne kecy.

Withy14
27. srpna 2013 • 15:22

Ahoj, dokaze bezny clovek poznat rozdil mezi kabelem za 50 korun a kabelem za 1000? Nedokaze. Spravne tady bylo zmineno, ze dnesni programy a OS maji zabudovanou detekci a korekci chyb v datech. Znam typka, je to radoby DJ, ten mi tvrdi, ze musi mit kvalitni tlusty kabel s pozlacenymi koncovkami, ale kdyz sem se ho ptal proc, tak mi jen odpovedel, ze je to lepsi. S fyziklaniho hlediska je to temer jedno aspon na tak kratke vzdalenosti, v jakych se pohybujeme (kdyz se budu bavit radove o kilometrech, tak pouziji kabel z kvalitniho materialu). Na kratkou vzdalenost ten rozdil poznas fakt jen na tom osciloskopu. Presune-li si bezny uzivatel nejakych par set mega nebo dokonce par giga, tak nebude resit, ze na kvalitnim kabelu mu to trvalo o dve tisiciny (to ber s rezervou, to cislo bude pravdepodne mensi, uvazim-li rychlost elektrickeho signalu) rychleji nez na obycejnem. To same je u poslechu hudby, ty hodnoty sou na takove urovni, ze si odvazim tvrdit, ze ani opravdovy audiofil to nepozna (zkus mi to vyvratit, nejlepe tak, ze najdes cloveka, kteremu dam poslechnout hudbu ze sluchatek nebo z repra, a jednou bude pripojeny nejaky noname kabel a po druhe nejaky znackovy, bude to mit 50-50)..

Withy14
27. srpna 2013 • 15:41
jeff
20. srpna 2013 • 9:34

Samozrejme, pokud kabel splnuje normu a neni poskozen tak jde, cokoliv mezi tim =nejde. Vzdy se vyrobci budou snazit vydelavat na lidech, kteri problematice nerozumi a mysli si nejdrazssi=nejlepsi...

Vlastimil Lang
20. srpna 2013 • 23:56

vítězství marketingu nad zdravím rozumem :)

Určitě si přečtěte

Články odjinud